Tank İçi Katodik Koruma Montajı

Tank İçi Dış Akım Kaynaklı Sistemler:
Depolama tanklarına, Proje Şartnamesi’ne uygun olarak karma metal oksit kaplı titanyum anotlar kullanılarak katodik koruma uygulanabilir.

Dış akım kaynaklı sistemlerde genellikle titanyum anotlar sakıtılarak kullanılır. Anotlar, askı ipleri kullanılarak tankın içine asılır, bağlama ve gerdirme mapaları tankın tabanına kaynaklanır. Anotlar, Anot/Katot sistemi arasında kısa devre yapmasını önlemek ve anotları tankın içindeki su hareketine karşı dengelemek amacıyla kaynatılan mapalara sıkıca tutturulur.

Kablo bağlantıları yapılmış anot dizileri tank çatısı boyunca asılır. Anot dizilerinin kabloları, anot bağlantı kutularında sonlandırılarak Pozitif Dağıtım Panosu’na ve Trafo-Redresör (TR) ünitesine terminasyonu yapılır.

Tüm kablolar, önceden tasarlanmış şemalara göre çekilip dağıtım kutu veya panolarında sonlandırılmadan etiketlenmelidir. Dağıtım panolarının yeri yerleşim planına uygun olmalıdır. Montaj, dağıtım panolarına kolay erişim sağlanacak şekilde yapılmalıdır. Klemens sayısı ve kablo rakorları miktarı, montaj detay çizimlerine uygun olmalıdır.

Trafo-Redresör (TR) Ünitesi montajında ilgili tüm talimatlar, projeler ve çizimler dikkate alınmalıdır. TR ünitesi iç bağlantılarının mekanik olarak sağlamlığı ve sonrasıdan herhangi bir hasar olmaması için TR ünitesi montajına özen gösterilmelidir. TR ünitesindeki giriş ve çıkış kabloları, proje şartnamesine uygun olarak etiketlenir.

DC çıkış kabloları, Trafo-Redresör ünitesinin kablo geçiş plakasında güvenli bir şekilde sonlandırılır ancak kesilmez. DC pozitif kablolar, devreye alma öncesine kadar TR içinde sonlandırılmaz ve kabloların nihai terminasyonu devreye alma öncesinde yapılır.

Tank İçi Galvanik Sistemler:

Katodik koruma sisteminin ana konsepti, katot yüzeyine homojen olarak dağıtılmış katodik koruma akımı sağlanmasıdır. Bu kapsamda, katodik koruma için yeterli akım miktarının ve katot yüzeyi boyunca homojen katodik koruma potansiyeli sağlanması için, projelendirme çalışmaları sırasında gerekli katodik koruma hesaplarına göre anotlar yapı yüzeyine homojen şekilde dağıtılır. Anotların konumları ve anot tipleri/büyüklüklerinin uygunluğu, uygulama projelerini oluşturulması sırasında kontrol edilir.

Homojen katodik koruma akımının sağlanması için, düşük geçiş direnci yani elektrolit üzerinden kolay iyon transferinde önemli bir rol oynar. Bu kapsamda, anotlar tamamen çelik yapıya kaynatılır veya bir desteğe cıvatayla sabitlenir.

Kaplamalı yüzeylere montajda özel önlemler alınması gerekebilir. Bu önlemlerden bazıları aşağıda belirtilmektedir:

– Anot içerisinden geçen lama ve ilgili bağlantı parçalarının yapı kaplamasıyla aynı standartlarda kaplanması gerekebilir.

– Anotların kaplanmış alanlara montajı sırasında, anotların sürüklenmesi, düşürülmesi veya kaynak sıçraması gibi nedenlerle kaplamaya zarar verilmesinden kaçınılmalıdır.

– Anotların montajı tamamlandıktan sonra tank içerisinde boya veya kaplama işlemi gerekmesi durumunda, anotlar sarılarak boyanmaya karşı korunmalıdır. Boyama işlemi sonrasında sarılan kâğıt çıkarılmalıdır.

Servislerimiz

Hemen İletişime Geçin