Kortek olarak 1992 yılından bugüne kadar yalnızca katodik koruma sektöründe hizmet vermekteyiz. Aralarında NACE sertifikalı mühendislerin ve farklı disiplinlerden mühendislerin yer aldığı uzman kadromuz ile, katodik koruma ve korozyon kontrolü ile ilgili her türlü mühendislik, malzeme temini, saha montajı, devreye alma, periyodik kontrol ve bakım hizmeti sunmaktayız. Bu kapsamda katodik koruma ile ilgili verdiğimiz bütün hizmetlerde uluslarlararası kalite standartlarına uygun olarak ekonomik ve proje takvimine uygun hızlı çözümler üretmekteyiz.
Katodik Korumanın Temelleri
Katodik koruma doğrudan metalik yapı üzerindeki yüzeylerin polarizasyonu ile ilgili olup; metal yapı üzerindeki tüm katot bölgelerin potansiyelinin, yapı üzerindeki en anodik bölgenin potansiyeline polarizasyonu ile sağlanır. Korozyona uğrayan yapılarda, anodik bölgeler korozyona maruz kalır. Genel mantık olarak yapı üzerindeki tüm katodik bölgeler, en aktif anodik alanın potansiyeline ulaşabilirlerse, tüm yapı bir katota dönüşeceğinden korozyon ortadan kalkacaktır.
Potansiyel kriteri, metal yüzeyinde en anodik bölgenin potansiyeline göre belirlenmektedir. Kriter, metal türüne ve çevre koşullarına bağlıdır.
Bakır – Bakır Sülfat (Cu/CuSO4) referans elektroduna göre 25 ⁰C’de, aerobik koşullarda, çelik yapılar için literatürdeki katodik koruma potansiyel kriteri -850 mVDC’dir.
Katodik koruma potansiyel kriteri, çevresel koşullar ve sistemdeki diğer parametreler de göz önünde bulundurularak uygulanmalıdır.
Karbon çeliğin türünden bağımsız olarak potansiyel kriteri, güncel uluslararası standartlarda belirtildiği gibi (IR hatası içermeyen) polarize değer olarak dikkate alınmalıdır.
Magnezyum Anotlar:
Galvanik (kurbanlık) anot sınıfında yer alan magnezyum anotlar alaşım oranlarına göre yüksek potansiyelli (Cu/CuSO4 referans elektroduna göre -1,75 VDC) ve standart (Cu/CuSO4 referans elektroduna göre -1,55 VDC) olmak üzere ikiye ayrılırlar. Magnezyum alaşımları maksimum %50 verimliliğe sahiptir. Bu durum metal alaşımın yarısının ömrü boyunca kendi kendine korozyonla tükendiği anlamına gelmektedir. Magnezyum anotlar çeşitli geometrilerde üretilebilir olup, yeraltı kullanımında mümkün olan en yüksek verimlilik için düşük direnç sağlayan özel dolgulu torbalarla kullanılırlar. Magnezyum anotlar genellikle temiz su ve toprak uygulamalarında kullanılırlar.
Çinko Anotlar:
Çinko alaşım anotların, bakır-bakır sülfat referansına göre nominal potansiyeli -1,10 VDC’dir. Verimliliği oldukça yüksek olup %90-%95 aralığındadır. Çinko galvanik anotlar, çeşitli geometrilerde ve farklı uygulama yöntemlerine uygun şekillerde üretilebilirler. Dolgulu çinko anotlar genellikle 2000 ohm.cm’den düşük rezistiviteli topraklarda kullanılır. Bu anotlar ayrıca yaygın olarak denizcilik uygulamalarında, çelik gemi gövdelerinde galvanik anot olarak ve kaplamalı boru hatlarında AC indüksiyonu deşarj etmek için kullanılır.
Alüminyum Anotlar:
Alüminyum anotlar ağırlıklı olarak deniz suyu ortamlarında kullanılır. Uluslararası standartlarda, deniz ve açık deniz uygulamaları için farklı alaşımlar belirtilir. Alüminyum anotların galvanik anot olarak potansiyeli, alaşım oranlarına bağlı olarak Cu/CuSO4 referans elektroduna göre -1,10 VDC ile -1,15 arasındadır ve verimliliği %85-%95’tir.
Potansiyel Ölçümü: Yüksek giriş empedanslı (ideal olarak 10 Mohm’den fazla) DC voltmetre kullanılarak, metalik yapı ve referans elektrotu arasında potansiyel farkı okunur. Bu ölçüm katodik koruma için temel veri toplama yöntemi olup, yapının katodik koruma standartlarına göre korunup korunmadığı hakkında bilgi verir.
Akım Ölçümü: Katodik koruma kriteri olmamakla birlikte sistem performansının ve katodik koruma sistem direncinin değerlendirilmesi için katodik koruma devresindeki akımın ölçülmesi gerekir.
(CIP Etüdü): Temel potansiyel ölçümleri boru hattı uygulamalarında ölçü kutuları üzerinden yapılır. Tüm boru hattı güzergahındaki potansiyel okunması için boru hattı üzerinde referans elektrodu ve yakın ölçü kutusuna bağlı bakır bir telle beraber yürünerek ölçüm alınır. Böylelikle tüm boru hattı boyunca yaklaşık 2-3 metre aralıklarla ölçüm alınarak, hattın katodik koruma potansiyel değerleri elde edilmiş olur.
Boru Hattı Kaplama Bozukluğu Tespit Etüdü: Katodik koruma potansiyelleri, korunan yapının kaplama durumuna bağlı olup ve çoğu durumda kaplama hataları, potansiyel ölçüm sonuçlarıyla birlikte değerlendirilmelidir. Yapıların kaplama durumlarını değerlendirmek için holiday testi, kaplama iletkenlik yöntemi, DCVG etüdü ve ACVG etüdü yapılmaktadır.
Havai hatlar ile boru hatları arasındaki AC etkileşim üç şekilde gerçekleşebilir: 1- Konduktif etkileşim, kapasitif etkileşim ve indüktif etkileşim. Boru hattındaki AC akımın boru üzerinden doğrudan toprağa geçişi, boru yüzeyinde korozyona yol açar. Bu yapılardaki korozyon miktarı, boru hattından deşarj olan AC akım yoğunluğuna bağlıdır. Güncel uluslararası standartlar, 20 A/m2’den fazla AC akım yoğunluğunun korozyona neden olabileceğini belirtir. 100 A/m2 üzeri AC akım yoğunluğunun olduğu durumlarda korozyon kaçınılmazdır. Korozyon çalışmalarında AC akım yoğunluğu, boru hattı üzerindeki DC akım ile birlikte değerlendirilmelidir. Boru hattındaki AC akım ayrıca elektrik çarpması tehlikesine yol açabilir. Standartlar insanın maruz kalabileceği maksimum AC indüksiyon voltajını 15 VAC olarak belirlemiştir.
AC indüksiyon voltajının, can güvenliği ve AC korozyonu açısından güvenli seviyelere indirilmesinin temel yolu yapıların topraklanmasıdır. Bu amaçla yaygın olarak kullanılan topraklama elemanları özel dolgulu paketlerde kullanılan galvanik (kurban) anotlar ve şerit anotlardır.